Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Μαυρόπουλος (Turdus merula)

Κοινή ονομασία: Κότσυφας, Μαυρόπουλος, Τζερκομούττης.
Ταξινόμηση:
Κλάση: Πτηνά ( Aves)
Τάξη: Στρουθίομορφα (Passeriformes)
Οικογένεια: Τουρδίδες (Turdidae)
Είδος: Turdus merula
Ανήκει στην ίδια οικογένεια με την Τσίκλα αλλά είναι κάπως μεγαλύτερος. Το αρσενικό έχει γενικά μαύρο χρωματισμό. Το ράμφος και ο δακτύλιος γύρω από το μάτι του έχουν κίτρινο χρώμα. Το θηλυκό έχει γενικά σκούρο καφετί χρωματισμό και σκούρο ράμφος. Τα νεαρά πουλιά μοιάζουν με τα θηλυκά. Έχει μήκος 24-25 εκ.



Συχνάζει σε δάση, πάρκα, κήπους, θάμνους αλλά και σε κατοικημένες περιοχές. Τρέφεται κυρίως στο έδαφος με έντομα, σκουλήκια, σαλιγκάρια αλλά και με καρπούς. Φωλιάζει 1-2 φορές το χρόνο, κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Φτίαχνει κυπελλοειδή φωλιά, τοποθετημένη σε διχάλωση δέντρων ή θάμνων, αλλά και σε κτήρια. Γεννά 4-5 αυγά πρασινογάλανου χρώματος με καφετιά στίγματα. Η επώαση διαρκεί 13-14 μέρες και την αναλαμβάνει κυρίως το θηλυκό. Οι νεοσσοί εγκαταλείπουν τη φωλιά τους, 15 περίπου μέρες μετά την εκκόλαψη.

Είναι συνήθης χειμωνιάτικος επισκέπτης της Κύπρου. Μερικά πουλιά του είδους αυτού μένουν εδώ για να φωλιάσουν σε ορεινές περιοχές. Απαντά σε πολλές περιοχές σε όλα τα υψόμετρα.Είναι θηρεύσιμο είδος.
















(πηγή κειμένου από Κυνηγετική Επιμόρφωσή ,Β εκδοσή Ταμείο Θήρας-Υπουργείο Εσωτερικών)



Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΤΖΙΗΚΛΑ (Turdus philomenus)

Κοινή ονομασία: Τζίκλα
Ταξινόμηση:
Κλάση: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Στρουθιόμορφα (Passeriformes)
Οικογένεια: Τουρδίδες (Turdidae)
Είδος: Turdus philomelos
Ανήκει στήν ίδια οικογένεια με τον Κότσυφα, αλλά είναι κάπως μικρότερο πουλί. Αρσενικό και θηλυκό έχουν την ίδια εμφάνιση. Το χρώμα του είναι καφέ προς λαδί (κεφάλι, ράχη, ουρά, φτερούγες, πόδια, ράμφος). Το στήθος και τα πλεύρα του είναι κιτρινωπά με καφέ στίγματα. Το κάτω μέρος του είναι άσπρο.




Προτιμά ανοικτές περιοχές με δέντρα και θάμνους. Συναντάται επίσης σε δασώδεις περιοχές κωνοφόρων και πλατύφυλλών δέντρων. Έχει ιδιαίτερη προτίμηση σε περιοχές με υγρό έδαφος όπου βρίσκονται ασπόνδυλα σε μεγάλους αριθμούς. Τρέφεται με καρπούς δέντρων πχ ελιές, σαλιγκάρια, έντομα, σκουλήκια. Φωλιάζει 2-3 φορές το χρόνο σε δέντρα και θάμνους. Κατασκευάζει κυπελλοειδή φωλιά και γεννά 4-6 αυγά χρώματος πρασινομπλέ. Η επώαση διαρκεί σχεδόν δύο βδομάδες και την αναλαμβάνει μόνο


το θηλυκό. Οι νεισσοί εγκαταλείπουν τη φωλιά 15 μέρες μετά την εκκόλαψή τους. Η περίοδος φωλιάσματος αρχίζει γύρω στα τέλη Μαρτίου και διαρκεί μέχρι τον Ιούλιο. Είναι μεταναστευτικό είδος που έρχεται στην Κύπρο σε μεγάλους αριθμούς από τον Οκτώβριο. Αρκετά πουλιά ξεχειμωνιάζουν στο νησί, όταν οι συνθήκες είναι ευνοίκες, όταν δηλαδή υπάρχει υγρασία και αρκετή τροφή. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μερικά ζευγάρια φωλιάζουν στην Κύπρο.






(πηγή κειμένου από Κυνηγετική Επιμόρφωσή ,Β εκδοσή Ταμείο Θήρας-Υπουργείο Εσωτερικών)

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

ΠΕΡΔΙΚΑ (Alectoris chukar)

Κοινή ονομασία: Πέρδικα
Ταξινόμηση:
Κλάση: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Ορνιθόμορφα (Galliformes)
Οικογένεια: Φασιανίδες (Phasianidae)
Είδος:  Alectoris chukar
Είναι το πιο γνώστο θηραματικό είδος πουλιού στην Κύπρο. Το πάνω μέρος του σώματος του και το στήθος του έχουν γκριζοκαφέτι χρωματισμό ενώ το κάτω μέρος έχει πιο ανοιχτό καφετί χρώμα. Τα πλευρά του καλύπτονται με κάθετες μαύρες και άσπρες εναλλασσόμενες λωρίδες.

Ο λάρυγγας του είναι άσπρος και περιβάλλεται από μια μαύρη λωρίδα, η οποία περνά από το μάτι και καταλήγει πάνω από το ράμφος του. Το ράμφος, ο ομφαλμικος δακτύλιος και τα πόδια του είναι κόκκινα. Το αρσενικό είναι λίγο πιο εύσωμο από το θηλυκό, αλλά παρόμοιο στην εμφάνιση. Εχει μήκος 32-35 εκ . Συχνάζει σε πεδινές ημιορεινές και ορεινές , βραχώδεις περιοχές με θαμνώδη βλάστηση αλλά και σε αραιά δάση. Την περίοδο του καλοκαιρίου μέχρι το χειμώνα, κινείται με αγέλες. Ζευγαρώνουν στο τέλος του χειμώνα και αρχίζουν να φτιάχνουν φωλιές. Τρέφεται με σπόρους, χόρτα, καρπούς, και έντομα. Φωλιάζει συνήθως μία φορά και κάποτε δύο φορές το χρόνο κατά την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου. Γεννά συνήθως 12-18 αυγά άσπρου χρώματος με πυκνές καφέ κηλίδες σε φωλία που κατασκευάζει με αγριόχορτα στο έδαφος, συνήθως κάτω από θάμνους. Η επώαση διαρκεί γύρω στις 24 μέρες και την αναλαμβάνει κυρίως το θηλυκό. Αν η φωλία χαλάσει, η πέρδικα την ξαναφτίαχνει αλλού. Μετά την εκκόλαψη, οι νεοσσοί ακολουθούν τους γονείς τους για αναζήτηση τροφής. Τα νεαρά πουλιά, αν και είναι ικανά να πετάξουν στις τρεις βδομάδες, εξακολουθούν να μένουν με τους γονείς τους για αρκετούς μήνες ακόμα. Είναι μόνιμος και συνήθης κάτοικος της Κύπρου. Συναντάται σε όλες σχεδόν τις περιοχές του νησιού. Είναι το κύριο θηραματικό πτηνό της Κύπρου.








(πηγή κειμένου από Κυνηγετική Επιμόρφωσή ,Β εκδοσή Ταμείο Θήρας-Υπουργείο Εσωτερικών)