Carduelis Carduelis Καρδερίνα Στην Κύπρο το λέμε σγαρτίλη στην Ελλάδα το λένε γαρδέλη κ.α Γενικά είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις όλα τα είδη καρδερίνας και μερικές φορές δυσκολεύονται ακόμη και οι ειδικοί. Συνήθως τις ξεχωρίζουμε από τον τόπο καταγωγής τους. Ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται επειδή ζευγαρώνονται και διαφορετικά είδη μεταξύ τους κι έτσι εμφανίζονται πουλιά με δυσδιάκριτα χαρακτηριστικά.
Η καρδερίνα ζεί σε περιοχές σε ανοιχτές περιοχές με λίγα δένδρα, πάρκα, ελαιοχώραφα, νεκροταφεία, χωράφια με οπωροφόρα δέντρα κλπ. Σ αυτές τις περιοχές φτιάχνουν τις φωλιές τους ακόμη και πού κοντά στον άνθρωπο. Θα τις δείτε να ψάχνουν για τροφή και νερό σε ομάδες από 6 – 30 ατόμων.
To κελάηδισμα της καρδερίνας είναι από τα ωραιότερα ανάμεσα στα σποροφάγα αγριοπούλια της χώρας μας. Συνήθως θα καθίσει σ ένα ψηλό σημείο και θ αρχίσει το τραγούδι της. Ξεκινά με μερικά κοφτά, επαναλαμβανόμενα κομμάτια μάλλον χαμηλά σε ένταση. Συνεχίζει με περίπλοκα τιτιβίσματα, διάρκειας ανάλογα με τον τραγουδιστή και το πάθος του για να καταλήξει σε ένα συρτό «τρίξιμο», ανάλογο της φωνής των λούγαρων.
Κύριο χαρακτηριστικό του τραγουδιού είναι η κίνηση που το συνοδεύει. Κουνάει ρυθμικά το σώμα δεξιά – αριστερά, ειδικά στο κυρίως, δυνατό, κομμάτι του τραγουδιού της όπου έχει και την μεγαλύτερη ηχητική ένταση. Στην περίοδο της αναπαραγωγής, η αρσενική, τραγουδά μόνη της δίπλα από την φωλιά της, Έπειτα από αυτήν την εποχή όλες οι αρσενικές τραγουδούν μαζεμένες σε κάποιο ψηλό σημείο δείχνοντας ότι διαγωνίζονται. Έτσι εκπαιδεύονται και οι νεαρές στο τραγούδι. Κελαηδά όλο τον χρόνο, εκτός της εποχής της πτερόροιας. Τμήματα του τραγουδιού της κελαηδά και κατά την διάρκεια της πτήσης της, όχι όμως όλο το ρεπετόριο της.
Λόγω της φωνής τους επιλέγεται πολύ συχνά και για την παραγωγή υβριδίων με άλλα πουλιά, κυρίως καναρίνια. Οι παλιότεροι αναφέρουν ότι η διασταύρωση με φανέτο παράγει πάρα πολύ καλούς τραγουδιστές. Στις καρδερίνες και τα θηλυκά τραγουδούν, όχι φυσικά με την ένταση και το ρεπερτόριο των αρσενικών. Τα 2 είδη καρδερίνας έχουν παρόμοια συμπεριφορά με την Carduelis carduelis carduelis να είναι πιο ζωηρή. Προσωπικός χώρος ορίζεται μια, νοητή, περίμετρος γύρω από την φωλιά κι εκεί, συνήθως, θα υπάρξουν διαμάχες αν παραβιαστεί η απόσταση ασφαλείας. Η προειδοποίηση είναι ανασηκωμένα και ανοιχτά φτερά και ένα απειλητικό, μακρόσυρτο στρίγγλισμα. Οι περισσότερες διαφωνίες λήγουν σε μικρό χρονικό διάστημα με την αποχώρηση του εισβολέα ή αν υπάρξει σωματικός καβγάς με την αποχώρηση του πιο αδύναμου. Το ράμφος και τα νύχια είναι τα όπλα που χρησιμοποιούν σε τέτοιες περιπτώσεις.