Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Μαυρόπουλος (Turdus merula)

Κοινή ονομασία: Κότσυφας, Μαυρόπουλος, Τζερκομούττης.
Ταξινόμηση:
Κλάση: Πτηνά ( Aves)
Τάξη: Στρουθίομορφα (Passeriformes)
Οικογένεια: Τουρδίδες (Turdidae)
Είδος: Turdus merula
Ανήκει στην ίδια οικογένεια με την Τσίκλα αλλά είναι κάπως μεγαλύτερος. Το αρσενικό έχει γενικά μαύρο χρωματισμό. Το ράμφος και ο δακτύλιος γύρω από το μάτι του έχουν κίτρινο χρώμα. Το θηλυκό έχει γενικά σκούρο καφετί χρωματισμό και σκούρο ράμφος. Τα νεαρά πουλιά μοιάζουν με τα θηλυκά. Έχει μήκος 24-25 εκ.



Συχνάζει σε δάση, πάρκα, κήπους, θάμνους αλλά και σε κατοικημένες περιοχές. Τρέφεται κυρίως στο έδαφος με έντομα, σκουλήκια, σαλιγκάρια αλλά και με καρπούς. Φωλιάζει 1-2 φορές το χρόνο, κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Φτίαχνει κυπελλοειδή φωλιά, τοποθετημένη σε διχάλωση δέντρων ή θάμνων, αλλά και σε κτήρια. Γεννά 4-5 αυγά πρασινογάλανου χρώματος με καφετιά στίγματα. Η επώαση διαρκεί 13-14 μέρες και την αναλαμβάνει κυρίως το θηλυκό. Οι νεοσσοί εγκαταλείπουν τη φωλιά τους, 15 περίπου μέρες μετά την εκκόλαψη.

Είναι συνήθης χειμωνιάτικος επισκέπτης της Κύπρου. Μερικά πουλιά του είδους αυτού μένουν εδώ για να φωλιάσουν σε ορεινές περιοχές. Απαντά σε πολλές περιοχές σε όλα τα υψόμετρα.Είναι θηρεύσιμο είδος.
















(πηγή κειμένου από Κυνηγετική Επιμόρφωσή ,Β εκδοσή Ταμείο Θήρας-Υπουργείο Εσωτερικών)