Προστατευόμενα ΕίδηΑρκόθουπος ή Νανόμπουφος (Asio otus)Μεγάλο είδος κουκουβάγιας το οποίο είναι και μόνιμος κάτοικος αλλά και μεταναστευτικός επισκέπτης. Φωλιάζει σε φωλιές άλλων πουλιών κυρίως του κορώνου.
Ανθρωποπούλι (Tyto alba)


Συνήθης μόνιμος κάτοικος του οποίου οι αριθμοί πιθανόν να έχουν υπολογιστεί. Προτιμά τις καλλιεργήσιμες περιοχές όπου αφθονεί η κύρια τροφή του, τα ποντίκια.

Θουπί (Otus scops)


Η πιο μικρή κουκουβάγια που υπάρχει στην Κύπρο. Είναι ενδημικό υποείδος. Φωλιάζει και αυτό σε κουφάλες και τρέφεται με έντομα και ποντίκια.

Κουκουβάγια (Athena noctua)
Συνήθης μόνιμος κάτοικος. Παρόλο που είναι νυκτόβιος όπως και τα άλλα είδη της οικογένειας τους, απαντά και κατά τη διάρκεια της μέρας. Φωλιάζει σε κουφάλες δέντρων και τρύπες χαλασμάτων και τρέφεται με ποντίκια και μικρά πουλιά.Ασπρόμαυρη Αλκυόνη (Ceryle rudis)Σχετικά σπάνιος περαστικός επισκέπτης που απαντά κυρίως σε υδατοφράκτες και σε αλυκές.
Βένετη ή Βενετία ή Κράγκα (Coracias garrulous)

Είδος που επισκέπτεται την Κύπρο το χειμώνα, περνά όμως από εδώ και την άνοιξη. Συχνάζει σε υγρότοπους αλλά και σε παραθαλάσσιες περιοχές όπου κυνηγά μικρά ψάρια.
Μελισσοφάγος (Merops apiaster)

Πολύ συνήθης περαστικός επισκέπτης, ιδιαίτερα το φθινόπωρο. Κάποια ζευγάρια φωλιάζουν σε τρύπες που ανοίγουν σε όχθες ποταμών. Τρέφεται με ιπτάμενα έντομα.
Πουπούξιος ή Τσαλαπετεινός (Upupa epops)
Συνήθης περαστικός επισκέπτης που έρχεται κυρίως την άνοιξη. Πολλά ζευγάρια μένουν και φωλιάζουν στην Κύπρο σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Φωλιάζει συνήθως σε κουφάλες γέρικων δέντρων ενώ οι τροφή του αποτελείτε κυρίως από ασπόνδυλα. Πετροχελίδονο (Apus apus)

Πολύ κοινός περαστικός επισκέπτης και είδος που έρχεται σε μεγάλους αριθμούς στο νησί για να φωλιάσει. Φωλιάζει κυρίως σε ανθρώπινους οικισμούς.
Κοκκινοχελίδονο (Hirundo daurica)

Πολύ κοινός περαστικός επισκέπτης αρκετά ζευγάρια του είδους μένουν και φωλιάζουν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, συνήθως σε βράχους και κάτω από γεφύρια.


Χελιδόνι (Hirundo rustica)


Το πιο γνωστό και κοινό χελιδόνι που έρχεται στη Κύπρο και φωλιάζει κάτω από στέγες σπιτιών. Τρέφεται με έντομα που συλλαμβάνει ενώ πετά.

Σταυρομύτης (Loxia curvirostra)


Μόνιμος κάτοικος, τοπικά συνήθης σε μεγάλο υψόμετρο. Τρέφεται με πινόλια (κουκουνάρια, καρπός του πεύκου) για αυτό και φωλιάζει σχετικά νωρίς για να μπορεί να θρέψει τους νεοσσούς του με ώριμα πινόλια.


Σγαρτίλι ή Καρδερίνα (Carduelis carduelis)Πολύ συνήθης μόνιμος κάτοικος της Κύπρου με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά χρώματα.
Φλώρος ή Λουλουδάς (Carduelis chloris)Πολύ συνήθης μόνιμος κάτοικος ενώ περνά και από την Κύπρο ως μεταναστευτικό είδος.Σπιννος (Fringila coelebs)
Μόνιμος κάτοικος αλλά τόσο περαστικός αλλά και χειμωνιάτικος επισκέπτης. Φωλιάζει σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές παρόλο που το χειμώνα απαντάται σε όλα τα υψόμετρα.