Σάββατο, 12 Ιανουαρίου 2013

ΤΖΙΗΚΛΑ (Turdus philomenus)

Κοινή ονομασία: Τζίκλα
Ταξινόμηση:
Κλάση: Πτηνά (Aves)
Τάξη: Στρουθιόμορφα (Passeriformes)
Οικογένεια: Τουρδίδες (Turdidae)
Είδος: Turdus philomelos
Ανήκει στήν ίδια οικογένεια με τον Κότσυφα, αλλά είναι κάπως μικρότερο πουλί. Αρσενικό και θηλυκό έχουν την ίδια εμφάνιση. Το χρώμα του είναι καφέ προς λαδί (κεφάλι, ράχη, ουρά, φτερούγες, πόδια, ράμφος). Το στήθος και τα πλεύρα του είναι κιτρινωπά με καφέ στίγματα. Το κάτω μέρος του είναι άσπρο.
Προτιμά ανοικτές περιοχές με δέντρα και θάμνους. Συναντάται επίσης σε δασώδεις περιοχές κωνοφόρων και πλατύφυλλών δέντρων. Έχει ιδιαίτερη προτίμηση σε περιοχές με υγρό έδαφος όπου βρίσκονται ασπόνδυλα σε μεγάλους αριθμούς. Τρέφεται με καρπούς δέντρων πχ ελιές, σαλιγκάρια, έντομα, σκουλήκια. Φωλιάζει 2-3 φορές το χρόνο σε δέντρα και θάμνους. Κατασκευάζει κυπελλοειδή φωλιά και γεννά 4-6 αυγά χρώματος πρασινομπλέ. Η επώαση διαρκεί σχεδόν δύο βδομάδες και την αναλαμβάνει μόνο


το θηλυκό. Οι νεισσοί εγκαταλείπουν τη φωλιά 15 μέρες μετά την εκκόλαψή τους. Η περίοδος φωλιάσματος αρχίζει γύρω στα τέλη Μαρτίου και διαρκεί μέχρι τον Ιούλιο. Είναι μεταναστευτικό είδος που έρχεται στην Κύπρο σε μεγάλους αριθμούς από τον Οκτώβριο. Αρκετά πουλιά ξεχειμωνιάζουν στο νησί, όταν οι συνθήκες είναι ευνοίκες, όταν δηλαδή υπάρχει υγρασία και αρκετή τροφή. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μερικά ζευγάρια φωλιάζουν στην Κύπρο.


(πηγή κειμένου από Κυνηγετική Επιμόρφωσή ,Β εκδοσή Ταμείο Θήρας-Υπουργείο Εσωτερικών)