Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ (Athene noctua)






Κοινή ονομασία: Κουκουβάγια η ΚουκκουφκιαοςΤαξινόμησηΚλάση: Πτηνά  (Aves)Τάξη:Strigiformes  Οικογένεια: Γλαυκιδες (Strigidae)Είδος: Athene noctuaΕίναι μικρού μεγέθους κουκουβάγια με σχετικά, μεγάλο, πλατύ και στρογγυλεμένο κεφάλι. Έχει γκριζοκαφετι χρώμα με άσπρες κηλίδες.Τα μάτια της είναι κίτρινα και έχει κοντή ούρα. Αρσενικό και θηλυκό εχουν παρόμοια εμφάνιση. Έχει μήκος 22-27.5εκ.





Συχνάζει σε ανοικτούς, βραχώδεις τόπους με δεντρά, σε παρυφές δασόφυτων περιοχών, σε κατοικημένες περιοχές, σε ημιερημικες περιοχές, σε άγονες και πετρώδεις εκτάσεις. Αποφεύγει τα μεγάλα υψόμετρα. Τρέφεται κυρίως με έντομα , τρωκτικά και βατράχια. Κατά την περίοδο αναπαραγωγής τρέφεται με πούλια (κυρίως σπουργίτες). Συνήθως, κυνηγά κατά τις ώρες της ανατολής και της δύσης του ηλίου, αλλά μπορούμε να την δούμε καθολη την διάρκεια τηςημέρας. Φωλιάζει κατά την περίοδο απο τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο και γεννά 4-6 αυγά σε τρύπες γκρεμών, κουφάλες δεντρό, κτήρια και δομές απο πέτρες. 




Γεννά επίσης σε τεχνητές φωλιές. Η επώαση διαρκεί 28 μέρες και την αναλαμβάνει αποκλειστικά το θηλυκό, ενώ το αρσενικό κουβαλά σε αυτό τροφή.Οι νεοσσοί παραμένουν στην φωλιά τους για ένα μηνά περίπου μετά την εκκόλαψή τους. Είναι συνήθης μόνιμος κάτοικος της Κύπρου.ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΙΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ












(πηγή κειμένου από Κυνηγετική Επιμόρφωσή ,Β εκδοσή Ταμείο Θήρας-Υπουργείο Εσωτερικών)