Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

ΘΟΥΠΙ (Otus scops cyprius)







Κοινή ονομασία : Θουπι, Γκιωνης. Ταξινόμηση Κλάση: Πτηνά ( Aves) Ταξη: Γλαυκομορφα  (strigiformes) Οικογένεια: Γλαυλιδες (strigidae) Είδος; Otus scops cyprius  Είναι το πιο μικρό και λεπτοκαμωμένο είδος κουκουβάγιας που απαντά στην Κύπρο. Έχει γενικά σκούρο χρώμα με άσπρα στίγματα στη ράχη και σκούρες γραμμές κατα το μήκος ολόκληρου του σώματός του.Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι δυο ανασηκωμένες τούφες φτερών που έχει στο κεφάλι του που δίνουν την εντύπωση οτι έχει εξωτερικά αυτιά.Τα αρσενικά και τα θηλυκά πουλιά είναι όμοια στην εμφάνιση.






Τα πουλιά του είδους αυτού που ζουν μόνιμα στην Κύπρο θεωρούνται οτι ανήκουν σε ξεχωριστό ενδημικό υποείδος και έχουν πιο σκούρο γκρίζο χρωματισμό. Έχουν μήκος 19-21 εκ . Συχνάζει σε αραιά δάση, κήπους, φάρμες  πάρκα, ελαιώνες αλλα και σε κατοικημένες περιοχές. Είναι νυκτόβιο είδος. Τρέφεται κυρίως με έντομα. Φωλιάζει την περίοδο του Μάιου μέχρι τον Ιούλιο σε κουφάλες δέντρων, σε τρύπες τοίχων,σε παλιές φωλιές άλλων πουλιών (κυρίως κορακοιειδών), αλλά και σε τεχνητές φωλιές που έχει εγκαταστήσει το Ταμείο Θήρας. Γεννά συνήθως 2-5 αυγά άσπρου χρώματος.Η επώαση διαρκεί 24-26 ήμερες και την αναλαμβάνει το θηλυκό.Οι νεοσσοί εγκαταλείπουν τη φωλιά τους έπειτα απο 3 περίπου βδομάδες. Οι γονείς φροντίζουν τους νεοσσούς για 15 ήμερες περίπου ακόμα μετά την εγκατάλειψη της φωλιάς τους.




Είναι αρκετά συνήθης και μόνιμος κάτοικος της Κύπρου και θεωρείται ενδημικό υποείδος. Μερικά άλλα πουλιά του είδους αυτού επισκέπτονται το νησί κατά τις μεταναστεύσεις. Απαντά σε  πολλές περιοχές, σε όλα τα υψόμετρα. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ.










(πηγή κειμένου από Κυνηγετική Επιμόρφωσή ,Β εκδοσή Ταμείο Θήρας-Υπουργείο Εσωτερικών)