Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΡΑΣΙΝΟΚΕΦΑΛΗ ΠΑΠΙΑ (Anas platyrhynchos)

ΠΡΑΣΙΝΟΚΕΦΑΛΗ ΠΑΠΙΑ (Anas platyrhynchos)
Κοινή ονομασία: Πρασινοκέφαλη πάπια, Αρκοπαπίρα, Κανναούρα, Πελεζικκάς. Ταξινόμηση :Κλασή :Πτηνά (Aves), Τάξη: Χηνόμορφα (Anseriformes), Οικογένεια: Ανατίδες (Anatides), Είδος: Anas platyrhynchos. Είναι πάπια μεγάλου. Το αρσενικό έχει πράσινο κεφάλι και σε αυτό το χαρακτηριστικό οφείλεται και η κοινή ονομασία του είδους. Το στήθος του έχει σκούρο καφετί χρώμα και χωρίζεται από τον πράσινο λαιμό του με ένα άσπρο δακτύλιο.


Το ράμφος είναι κίτρινο και τα πόδια του είναι χρώματος πορτοκαλί. Το θηλυκό έχει γενικά καστανωπό χρώμα και πρασινόγκριζο ράμφος. Έχει Μήκος 50-60 εκ. Συχνάζει σε βάλτους, υδατοφράκτες, λίμνες, ποταμούς και δεξαμενές. Τρέφεται με υδρόβια βλάστηση, μικρούς υδρόβιους οργανισμούς, χόρτα και σπόρους. Φωλιάζει την περίοδο από τον Απρίλιο μέχρι τον Μάιο. Κατασκευάζει φωλιά στο έδαφος, μέσα σε πυκνή βλάστηση κοντά στο νερό. Γεννά 10-12 πρασινωπά αυγά. Η επώαση διαρκεί γύρω στις 22-28 μέρες. Τα νεαρά μπορούν να πετάξουν 2 περίπου μήνες μετά την εκκόλαψή τους.
Είναι χειμερινός επισκέπτης της Κύπρου. Μερικά όμως πουλιά μένουν εδώ και φωλιάζουν. Η δημιουργία πολλών υδατοφρακτών τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο, βοήθησε στην αύξηση των ζευγαριών του είδους αυτού που αναπαράγεται εδώ. Συναντάται στους υγροβίοτοπους Ακρωτηρίου, στις αλυκές  Λάρνακας, στη λίμνη Παραλιμνίου, στους υδατοφράκτες Άχνας και Ασπρόκρεμου και αλλού. ΘΗΡΕΥΣΙΜΟ ΕΙΔΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΥΝΗΓΙΟΥ 30-10-2011 ΜΕΧΡΙ 02-02-2012. Χωρίς Περιορισμό.






(πηγή κειμένου από Κυνηγετική Επιμόρφωσή ,Β εκδοσή Ταμείο Θήρας-Υπουργείο Εσωτερικών)