Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΘΡΩΠΟΠΟΥΛΙ (Tyto alba)

ΑΝΘΡΩΠΟΠΟΥΛΙ (Tyto alba)


Κοινή ονομασία : Ανθρωποπουλι, Χαροπουλι. Ταξινόμηση  Κλαση: Πτηνά (Aves), Τάξη: Γλαυκομορφα (Strigiformes), Οικογένεια: Τυτονιδες (Tytonidae), Είδος: Tyto alba. Eιναι ανοιχτόχρωμη κουκουβάγια μετρίου μεγέθους.Το πάνω μέρος της κεφαλής, του σώματος και των φτερούγων ειναι χρυσαφί με άσπρα και μαύρα στίγματα.Το κάτω μέρος του σώματος του και των φτερούγων του είναι άσπρο. Το πρόσωπό του είναι άσπρο προς κρεμ και έχει σχήμα καρδιοειδές. Οι φτερούγες του και τα πόδια του είναι σχετικά μακριά.  Την ονομασία Ανθρωποπουλι την πήρε λόγο της ανθρωπόμορφης όψης του ενώ Χαροπουλι ονομάστηκε λόγο του ανάλαφρου πετάγματος του, της λευκής εμφάνισης του στο σκοτάδι και της ανατριχιαστικής φωνής του. Αρσενικό και θηλυκό έχουν την ίδια εμφάνιση.Το μήκος του είναι 33-39 εκ...
Συχνάζει  σε ανοικτές περιοχές με αραιά δέντρα, φάρμες και άλλες αγροτικές και κατοικημένες περιοχές. Είναι αποκλειστικά νυχτόβιο είδος και την μέρα βρίσκει καταφύγιο σε σκοτεινά μέρη όπως αποθήκες, εκκλησίες, εγκαταλελειμμένα κτήρια και μεγάλα δέντρα. Τρέφεται κυρίως με τρωκτικά  όπως ποντικές και κάποτε μικρά πουλιά, βατράχους και έντομα.Η αύξηση του είδους αυτού θα συμβάλει στην καταπολέμηση των επιβλαβών τρωκτικών.


Φωλιάζει συνήθως την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου σε τρύπες μέσα σε αποθήκες, εκκλησίες  εγκαταλειμμένα κτήρια, σε απόκρημνες πλαγιές, καθώς και σε τεχνητές  φωλιές που έχει τοποθετήσει το Ταμείο Θήρας και το Τμήμα Δασών. Γεννά 4-7 η και περισσότερα αυγά άσπρου χρώματος.Η επώαση διαρκεί 30-34 μέρες και την αναλαμβάνει το θηλυκό.Οι νεοσσοί τρέφονται και από τους δυο γονείς και εγκαταλείπουν τη φωλιά όταν γίνουν περίπου δυο μηνών.Αν υπάρχει αρκετή τροφή, το Ανθρωποπουλι φωλιάζει και γεννά συνήθως δυο φορές.

Είναι μόνιμος κάτοικος της Κύπρου. Είναι ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ , αλλά παρά το γεγονός αυτό, πολλά πουλιά θανατώνονται και πολλές φωλιές καταστρέφονται απο ασυνείδητους. Αιτία για αυτό είναι η λανθασμένη σύνδεση του πουλιού με δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις. Αντιθέτως, το Ανθρωποπουλι είναι πολύ ωφέλιμο πουλί αφού τρέφεται κυρίως με επιβλαβή τρωκτικά. Για το λόγο αυτό και με σκοπό την αύξηση και την εξάπλωση του πληθυσμού του είδους αυτού έχουν τοποθετηθεί πολλές τεχνητές φωλιές. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός οτι, με την επέκταση του οδικού δικτύου σε αγροτικές κυρίως περιοχές, πολλά Ανθρωποπουλια σκοτώνονται από διερχόμενα αυτοκίνητα. Είναι ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ(πηγή κειμένου από Κυνηγετική Επιμόρφωσή ,Β εκδοσή Ταμείο Θήρας-Υπουργείο Εσωτερικών)