Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Λαγός (Lepus europaeus)

Κλάση:Mammalia,
Τάξη:Lagomorpha,
Οικογένεια:Leporidae,
Είδος: Lepus europaeus.
Ο λαγός είναι θηλαστικό μεσαίου μεγέθους (μήκος 50-60 εκ, και βάρος 3-6 kg). Παρουσιάζει έντονες διαφορές στο μέγεθος και το χρώμα του 



ανάλογα με την περιοχή εξάπλωσης του. Απαντά σε όλη την Ευρώπη, τη Μ. Ασία, την Αραβία, τη Β. Αφρική, ενώ έχει απελευθερωθεί στη Β. Αμερική, την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία.Το χρώμα του τριχώματος του είναι καστανόγκριζοστο πάνω μέρος του, ενώ ασπρίζει από κάτω και είναι πιο κοντό στις νότιες περιοχές εξάπλωσης του. Το κεφάλι του είναι μεγάλο και τα μάτια του βρίσκονται λοξά και πλαγίως του κεφαλιού του, για αυτό και βλέπει καλύτερα στο πλάι παρά μπροστά.

Τα αυτιά του είναι μακριά, όρθια και πολύ ευαίσθητα. Οι πιο ανεπτυγμένες αισθήσεις του λαγού είναι η ακοή και η όσφρηση. Απαντά σε ποικιλία οικοτόπων, από επίπεδες καλλιέργειες μέχρι ορεινές δασώδεις περιοχές παρόλο που προτιμά θαμνότοπους ή αραιά δάση κοντά σε γεωργικές εκτάσεις. Αποφεύγει τα πολύ ψηλά υψόμετρα και τις πολύ ψυχρές και υγρές περιοχές. Η τροφή του αποτελείται από τρυφερούς βλαστούς, καρπούς, δημητριακά, χόρτα και λαχανικά, ενώ σε περιόδους έλλειψης καλής τροφής
τρέφεται ακόμα και με φλοιούς δέντρων. Πίνει νερό μόνο σε περιόδους μεγάλης ξηρασίας ή όταν θηλάζει. Συνήθως οι ανάγκες του σε νερό καλύπτονται από την τροφή του. Αναπαράγεται καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, παρόλο που η κύρια αναπαραγωγική περίοδός του είναι μεταξύ των μηνών Δεκεμβρίου και Μαΐου.






Την περίοδο αναπαραγωγής του επηρεάζει και μειώνει η ανομβρία. Η περίοδος κύησης διαρκεί γύρω στις 42 μέρες και γεννά 1-4  λαγουδάκια. Τα λαγουδάκια γεννιούνται με ανοιχτά μάτια και πλήρες τρίχωμα, θηλάζουν για ένα περίπου μήνα και ωριμάζουν σε ηλικία 7-8 μηνών. Οι ενήλικες λαγοί ζουν μέχρι 3-4 χρόνια. Παρόλο που είναι ζώο μοναχικό, συχνά απαντάται σε μικρές ομάδες που τρέφονται μαζί. Κινείται κυρίως κατά τη διάρκεια της νύκτας, συνήθως πριν ξημερώσει και μετά τη δύση του ήλιου. Τη μέρα κρύβεται σε κοιλότητες (κούτση, μονή) που φτιάχνει γύρω από θάμνους, δέντρα και άλλα είδη κάλυψης. Οι κοιλότητες αυτές έχουν προσανατολισμό που ποικίλει ανάλογα με την εποχή π.χ. το χειμώνα βρίσκεται σε τέτοια θέση, ώστε να ηλιάζεται και να αποφεύγει τη βροχή και το κρύο. Ζει όλη τη ζωή του σε μια περιοχή περίπου ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, της οποίας γνωρίζει τα  πάντα όσον αφορά το που να βρει την τροφή του, που να καλυφθεί και από πού να διαφύγει σε περίπτωση κινδύνου. Όντας το πιο σημαντικό θήραμα στην Κύπρο, ο λαγός είναι συνδεδεμένος με την κυπριακή και ιδιαίτερα με την κυνηγετική παράδοση. Απαντά σε όλη την Κύπρο, από τις παράλιες περιοχές μέχρι και την κορυφή του Ολύμπου παρόλο που οι περισσότεροι λαγοί ζουν σε θαμνώδεις, ημιορεινές περιοχές κοντά σε καλλιέργειες . Το κυνήγι του λαγού διεξάγεται κάθε χρόνο, σε επιλεγμένες περιοχές, κατά την περίοδο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου. Σημαντικό μέρος του βιοτόπου του είναι απαγορευμένο για κυνήγι.







(πηγή κειμένου από Κυνηγετική Επιμόρφωσή ,Β εκδοσή Ταμείο Θήρας-Υπουργείο Εσωτερικών)